Nad kinom Hviezda visí Damoklov meč

02.09.2012 Trnava

Trnava 2. septembra (TASR) – Nad trnavským kinom Hviezda visí už niekoľko mesiacov Damoklov meč. Ak sa jeho hospodárenie do konca roka nezlepší tak, že s tým budú spokojní mestskí poslanci a ich majetková komisia, môže byť jeho osud spečatený. Budú uvažovať o jeho prenájme alebo inej forme posunutia druhému prevádzkovateľovi.

O kino v závere vlaňajška prejavila záujem v Trnave neznáma domáca firma, ktorá ho chcela prenajať na 15 rokov za 1 euro. Pomerov znalí Trnavčania v tom viac ako podnikateľský projekt videli záujem odbúrať konkurenciu sálam multiplexu, pretože Hviezda začala v tom čase uvádzať premiérové tituly a nastal boj o diváka.

Po rokovaniach sa nakoniec komisia rozhodla, že konečné stanovisko odloží o rok a vedeniu kina dala čas na zlepšenie stratového hospodárenia. Mesto samo pritom do kina investovalo v poslednom čase nemalé peniaze. V auguste 2011 bola dokončená rozsiahla rekonštrukcia jeho kinosály za 10 miliónov eur digitalizáciou. Zámerom bolo poskytnúť návštevníkom kvalitnejší obraz aj v trojrozmernom formáte, kvalitnejší zvuk a hlavne dať možnosť rýchlejšieho prístupu k premiérovým titulom. "V čase premietania z klasického formátu sme sa k premiérovým filmom dostali tak päť či šesťkrát do roka a k tzv. kasovým trhákom až po štyroch až šiestich týždňoch od uvedenia, keď tento titul po celý ten čas premietalo konkurenčné kino. Teraz uvádzame aj dva premiérové tituly týždenne," povedal pre TASR vedúci kina Michal Hutira. Po digitalizácii najskôr zachovalo mestské kino výšku vstupného. "No pod tlakom distribučných spoločností, hlavne tej, ktorá je úzko spätá s konkurenčným kinom v Trnave, museli sme postupne zvyšovať vstupné až takmer na ich úroveň. Pri porovnaní rovnakých období rokov 2011 a 2012 ale už vychádza nárast návštevnosti Hviezdy o 11,4 percent a tržieb až o 31,7 percent.

Po rekonštrukcii sa znížením počtu sedadiel na 320 a vybudovaním pódia pod premietacím plátnom stalo z Hviezdy viacúčelové zariadenie. Odvtedy ho využíva mesto aj na koncertné vystúpenia i konferencie. Konajú sa tiež výchovné koncerty a divadlá malých foriem pre škôlky a školy, kinosála je aj prednášková sála pre vysokoškolákov.

Trnavčania, ktorých správa o ohrození kina znepokojila, začali internetom šíriť výzvu na návštevu kina aspoň raz mesačne.
 

Vyberte región